HPV Nedir Nasıl Bulaşır?

0
1594

HPV İngilizce adı ile Human Papilloma Virus, yani insanda siğil yapan virüs anlamına geliyor. Bu virüs el ayak veya vücudun diğer yerlerinde olabileceği gibi, kadın ve erkekte genital bölge yani üreme organları civarında, makat (anüs) ve kasıklarda da olabiliyor. Hatta kadın cinsel organının iç yüzeyinde rahime kadar, erkeklerde ise idrar kanalının içine kadar yayılabilen genital siğillere rastlanabiliyor. Fakat bir kişinin vücudunda siğil olmaması bu virüsü taşımadığı anlamına da gelmiyor.

Kaç Çeşit HPV Virüsü var?

HPV virüsünün birçok farklı tipi var bunlardan Düşük Riskli olanlar 6,11, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 72, 73 81,  yüksek riskli olanlar ise 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 68,69, 82 numaraları ile anılan virüs tipleri.

HPV Virüsü hangi hastalıklara yol açıyor?

HPV virüslerinin en fazla sebep olduğu rahatsızlıkların başında genital siğiller geliyor.  Ancak asıl tehlikeli olan, bu siğillerin ya da siğil görülmese bile HPV enfeksiyonunun zaman geçtikçe Kansere sebep olma potansiyeli taşıması. Bu nedenle özellikle kadınlarda belirli aralıklarla Vaginal Smear testi ile HPV taraması yapılması öneriliyor. Bu testler sayesinde risk ölçülerek erken dönemde tedbir almak mümkün olabiliyor.

HPV testi nerelerde yapılır?

Günümüzde HPV taraması amaçlı vaginal smear testleri aile hekimliklerinde alınan numuneler ile yapılabiliyor.  Bu hizmet ücretsiz olarak verilebiliyor ve her yıl tekrarlanabiliyor.

HPV nasıl bulaşır?

HPV virüsünün en sık rastlanan bulaşma yolu cinsel ilişki. HPV taşıyıcısı olan kadın ya da erkek ile cinsel ilişki bulaşmanın en sık rastlanan yolu. Fakat ilişkiye girilmese bile genital bölgelerin temas etmesi bulaşma için yeterli olabiliyor. Bu yüzden ilişki sırasında prezervatif (kondom) kullanılması da kesin bir koruma sağlamıyor.

Cinsel ilişki dışında HPV bulaşma riski taşıyan alanlar ise, sterilizasyon ile ilgili eksiklikler nedeni ile, sağlık tesisleri, SPA merkezleri, epilasyon merkezleri, klozetler, hamamlar ve genital bölge ile temas etmiş havlu, iç çamaşırı gibi eşyaların paylaşımı ya da ortak kullanımı olarak söyleniyor.

Diğer yandan hamam kültürü, aynı ıslak alanı çıplak olarak kullanmak, banyo lifleri, sabun, kese gibi maddeleri kullanmak da HPV ya da diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşması için büyük risk faktörleri olarak düşünülüyor.

Ancak çok üzücüdür ki, ülkemizde bu yönde herhangi bir araştırma, istatistik ya da denetleme bulunmuyor.  Bu nedenle risk taşıma ihtimali olan tüm alanlarda kişisel hijyene dikkat etmek şart.

Hamamdan HPV bulaşır mı?

Bu konuda yapılmış bilimsel bir çalışma olmasa da, hamam şartları teknik olarak bunun mümkün olabileceğini gösteriyor. HPV bulaşması için vücut dokularının bulaştığı, özellikle ıslak ortamların ya da materyallerin teması gerekiyor. Bu durumda hamamlardaki göbek taşı, sabunlar, keseler, ya da hamam görevlilerinin ellerinin teması bulaşma riski taşıyabilir. Bu nedenle farklı kişiler tarafından kullanılan riskli alanlarda genital bölgenin çıplak şekilde ortak alanlarla temasından kaçınmak ve temizlik ve hijyen kurallarına özen göstermek çok büyük önem taşıyor.

HPV’den nasıl korunurum? HPV den korunma yolları nelerdir?

Tüm dünyada HPV riskini azaltmada en etkili yol olarak görülen en etkin ve ilk yol tek eşlilik.

İlişki esnasında kondom (prezervatif) kullanımı HPV bulaşma riskini azaltsa da tamamen ortadan kaldırmıyor.

İlişki öncesinde ve sonrasında genital bölgenin sabun ya da intim temizlik ürünleri ile özenli şekilde temizlenmesi kısmen koruma sağlayabilir. Ancak riski sıfırlamaz.

Erkeklerin sünnetli olması genital bölge temizliğini kolaylaştırdığı için hijyen kurallarının uygulanması durumunda riskin azaltılmasına katkı sağlar.

HPV aşıları, bulaşma olmamış kişilerde yüksek oranda koruma sağlayabilir.

HPV bulaşırsa ne olur?

Araştırmalar gösteriyor ki toplumun %50’den fazlası hayatlarının bir döneminde HPV ile bir şekilde temas ediyor. Özellikle düşük riskli virüsler ile temas edilmesi durumunda doğal bağışıklık sistemi virüse karşı savaş başlatıyor ve ortalama 1 yıl içinde virüs vücuttan temizleniyor. Bu süre kişiden kişiye değişebiliyor. Bazı kişilerde ise bağışıklık sistemi virüsü ortadan kaldırmayı başaramıyor.  HPV vücuda bulaştıktan hemen sonra etkinlik göstermiyor. Bir süre kuluçkada kaldıktan sonra belirtileri ortaya çıkıyor. Bazı kimseler bu belirtilerin hiç farkına varmayabilir. Bazen hastalığın başkalarına bulaştırma seviyesine kadar yükselmesi yıllar alabilir.  O nedenle testlerin temiz çıkması, o an tamamen sağlıklı olduğunuz anlamına gelmez.

Tüm bu açıklamalar doğrultusunda kendinizi HPV ve benzer diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumak için gerekli tedbirleri almalı ve uygun sıklıklarla kontrol olmayı ihmal etmemelisiniz.

Sağlıcakla kalın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here


4 × iki =

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.